ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

H ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α' (γ΄μέρος)

ΞΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ;


O Bασιλιάς Γεώργιος Α΄ το 1868 σε νεαρή ηλικία
Στα χρόνια του Διχασμού υποστηρίχτηκε οτι η Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί απο τον αγγλόφιλο βασιλιά, για να ανέβει στο θρόνο ο γερμανόφιλος γιός του Κωνσταντίνος. Η επίσημη όμως εξήγηση οτι ο Σχινάς ήταν αναρχικός κι ανισόρροπος ήταν σκόπιμο να θεωρηθεί εύλογη τότε.
  Την επικρατούσα αλλα ανεπίσημη άποψη είχε υποστηρίξει ο πρίγκιπας Νικόλαος, όταν αποκάλυψε σε φίλο του οτι η δολοφονία του βασιλιά δεν ήταν έργο αναρχικών αλλά πολιτικών εξωτερικών συμφερόντων.
  Απο την άλλη μεριά, αν πράγματι είχε συμφέρον μια ξένη δύναμη να μην είναι  βασιλιάς στην Ελλάδα ο Γεώργιος, γιατί να τον δολοφονήσει, αφού ήταν πια κοινό μυστικό οτι μετά απο πενήντα χρόνια βασιλείας είχε ήδη αποφασίσει να παραιτηθεί υπέρ του διαδόχου Κωνσταντίνου;
  Πέρα όμως απο τις εικασίες είναι αναμφισβήτητο οτι απέφει μοιραία η απώλεια του Γεωργίου στις παραμονές του Α΄παγκοσμίου πολέμου, αφού εξ΄αιτίας των διαφωνιών για τον προσανατολισμό της χώρας στη διάρκειά του, ανάμεσα στον καινούργιο βασιλιά Κωνσταντίνο και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, οδηγήθηκε το έθνος στον ολέθριο Διχασμό. Με δεδομένο οτι τόσο ο Γεώργιος όσο και ο Βενιζέλος ήταν αγγλόφιλοι, είναι φανερό οτι η Ελλάδα θα τασσόταν στο πλευρό της Αντάντ και ασφαλώς δεν θα συνέβαιναν τα γεγονότα του 1915 που είχαν σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο ή με την παράταση της ουδετερότητας.
  Με αγγλόφιλο βασιλιά, εξάλλου, η Ελλάδα είναι βέβαιο οτι θα είχε ευνοική μεταχείριση στο θέμα των εθνικών διεκδικήσεων μετά τον πόλεμο. Αλλά κι αν ζούσε στα χρόνια του πολέμου, ο Γεώργιος, έστω κι αν είχε παραιτηθεί, είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα επηρέαζε τις εξελίξεις και ίσως η χώρα να μη γευόταν το δηλητήριο του διχασμού.
 
Ο ΣΥΝΕΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Ήταν συνετός βασιλιάς ο Γεώργιος. Στο θρόνο της Ελλάδας απο την τρυφερή ηλικία των δεκαοχτώ χρόνων, προικισμένος με προσαρμοστικότητα και ρεαλισμό, γρήγορα προσαρμόστηκε στην ελληνική πραγματικότητα. Στη μακρόχρονη βασιλεία του, τη γεμάτη απο χαρές και πίκρες, υπήρξαν στιγμές που χάνοντας την ψυχραιμία του ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τον θρόνο, αλλά πάντοτε επικρατούσαν ώριμες σκέψεις. Με υπομονή και ψυχραιμία αντιμετώπισε τις εσωτερικές διενέξεις, αν και αρκετές φορές αποπειράθηκε να ασκήσει εξουσία εξω απο το πνεύμα της κοινοβουλευτικής βασιλείας.
  Χωρίς να είναι κάποια εξέχουσα προσωπικότητα, εν τούτοις αναδείχτηκε σε καλό βασιλιά και βασίλεψε για πενήντα ολόκληρα χρόνια με φρονιμάδα, καρτερία και αγαθότητα. Διαβλέποντας το άστρο του Βενιζέλου τον στήριξε απο την αρχή, στάθηκε στο πλευρό του και τον βοήθησε, όσο ήταν δυνατόν, να γίνει πανίσχυρος. Έχοντας εξάλλου πολλούς συγγενικούς δεσμους, προσωπικές φιλίες και γνωριμίες στο εξωτερικό, που τον έκαναν εξαιρετικά συμπαθή σε εστεμμένους και μη, είχε τη δυνατότητα να προωθεί πιο εύκολα τα συμφέροντα της χώρας.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ;

Η Βασίλισσα και σύζυγος του Γεωργίου Α΄Όλγα το 1890.
Ανάμεσα τους και η  πριγκίπισσα Μαρία.

Ο Γεώργιος είχε γεννηθεί τον Δεκέμβριο του 1845 στην πρωτεύουσα της Δανίας την Κοπεγχάγη. ήταν γιός του τότε διαδόχου και κατόπιν βασιλιά της Δανίας, Χριστιανού του 9ου, που είχε αποκληθεί ''πεθερός της Ευρώπης'', γιατί  τέσσερα απο τα παιδιά του είχαν γίνει βασιλείς σ΄ευρωπαικές χώρες. Βασιλιάς της Ελλάδας απο τον Οκτώβριο του 1863, πριν ακόμα συμπληρώσει τα δεκαοχτώ του χρόνια, είχε συνδέσει την άφιξή του με την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, που έγινε με τη συνθήκη της 17 Μαρτίου 1864.
  Απο το γάμο του με τη δεκαεξάχρονη τότε μεγάλη Δούκισσα Όλγα (1851 - 1926), ανιψιά του Τσάρου της Ρωσίας, που είχε γίνει τον Οκτώβριο του  1867 στην Πετρούπολη, απέκτησε οχτώ παιδιά: τον κατόπιν βασιλιά Κωνσταντίνο (1868 - 1922), τον Γεώργιο (1869 - 1957), την Αλεξάνδρα (1870 - 1890), τον Νικόλαο (1872 - 1936), την Μαρία (1876 - 1941), την Όλγα (1881 - 1881), τον Ανδρέα (1882 - 1944) και τον Χριστόφορο (1888 - 1940).


* και στα τρία μέρη χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα απο το βιβλιο ''ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ''. (για την αντιγραφή: http://stigmesstinistoria.blogspot.gr/)

Για να επιστρέψετε στο α΄μέρος πατήστε ΕΔΩ
Για να επιστρέψετε στο β΄μέρος πατήστε ΕΔΩ